sobota, 30 października 2010

Kapuśniak





Dziś propozycja pysznej zupy jaką jest kapuśniak ze słodkiej kapusty. Dla 4 osób potrzebujemy:
1/2 główki małej kapusty
1 litr bulionu
4 średnie ziemniaki
15 centymetrowa laski kiełbasy podsuszanej1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy, odrobina majeranku
natka pietruszki do dekoracji.
Najpierw drobno szatkujemy kapustę i kroimy w kostkę ziemniaki. Następnie kroimy w plasterki lub półplasterki kiełbasę. Stawiamy na ogniu bulion, dodajemy ziemniaki i w międzyczasie podsmażamy na oleju kiełbasę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i na koniec ząbek czosnku. Po około 10 minutach gotowania do zupy dodajemy kapustę oraz wszystko to, co zostało usmażone na pa
telni. Dodajemy także: listek laurowy i ziele angielskie. Kapuśniak aby był smaczny musi się gotować powoli i dość długo 1 - 1i1/2 godziny. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz