Oszczędzanie w gospodarstwie domowym to przede wszystkim cięcie wydatków. Okazuje się, że kuchnia to obszar gdzie można zaoszczędzić niemałe pieniądze. Pamiętaj o tym by:
-zakupy robić zawsze z listą i nie korzystać bezmyślnie ze wszystkich promocji
-większe zakupy należy wykonywać w supermarketach, gdzie generalnie jest dużo taniej niż w sklepikach osiedlowych
-zdrowiej i taniej jest wykonywać część potraw samodzielnie w domu
-rób przetworzy - owoce i warzywa kupione w sezonie wychodzą naprawdę tanio a dzięki dżemom czy sałatkom warzywnym przez całą zimę możemy urozmaicać posiłki
-zamrażaj nadmiar jedzenia
-do tanich potraw zaliczamy między innymi: pierogi, kopytka, zapiekanki ziemniaczane, łazanki, większość zup bezmięsnych, makarony z różnymi sosami
-hoduj na parapecie pietruszkę, koperek i inne zioła, wychodzi dużo taniej niż kupować specjalnie cały pęczek szczypiorku do sałatki,
-nie wyrzucaj jedzenia: lekko czerstwy chleb można odświeżyć opiekając go w jajku; resztki wędlin, sera i warzyw przydadzą się do zapiekanki
-piecz samodzielnie wędliny; można na przykład zrobić pieczeń ze schabu lub rzymską, część z niej przeznaczyć na ciepło na niedzielny obiad a pozostałą część skonsumować w trakcie tygodnia jako wędlinę, wychodzi zdrowiej, smaczniej i taniej, bo taką wędlinę można przechowywać dłużej niż tę kupowaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz